Ukrayna savaşı: İhracat istikrarı için umutlar arttıkça tahıl gemileri Ukrayna’dan Ayrılıyor

Tahıl ve ayçiçek yağı taşıyan dört gemi daha güvenli bir deniz koridoru üzerinden Ukrayna limanlarından ayrıldı.

Milyonlarca ton tahıl, Rus ablukaları nedeniyle Ukrayna’da mahsur kaldı ve bu da diğer ülkelerde kıtlığa ve daha yüksek gıda fiyatlarına yol açtı.

Ancak geçen hafta, Şubat ayından bu yana ilk gemi Ukrayna limanlarından ayrıldı.

Son gemiler, Rusya ve Birleşmiş Milletler ile varılan anlaşmanın bir parçası olarak denetlenecekleri Türkiye’ye bağlı.

Dünyanın neden Ukrayna’dan sevk edilecek tahıla ihtiyacı var?


Pazar günü Odesa ve Chornomorsk limanlarından yola çıktılar ve hepsi Boğaziçi’nden geçecek.

Denetimlerin ardından iki geminin Türkiye’ye yanaşması planlanırken, diğerleri İtalya ve Çin’e doğru yola çıkacak. Bir boş gemiye daha yükleme için Ukrayna’ya seyahat etme yetkisi verildi.

Geçen ay Türkiye ve BM’nin arabuluculuğunda yapılan bir anlaşmaya göre, Rusya geçiş halindeki gemileri hedef almamayı kabul ederken, Ukrayna gemileri mayınlı sularda yönlendireceğini söyledi.

120 gün sürmesi planlanan anlaşma, her iki tarafın da kabul etmesi halinde yenilenebilir.

Karmaşık düzenleme, en azından şimdilik çalışıyor gibi görünüyor.

Bu beş aylık çatışmada nadir görülen bir diplomatik atılım olan bu anlaşmanın başarısı, Ukrayna ve dünyanın geri kalanı için hayati önem taşıyor.

Rusya’nın Ukrayna limanlarına uyguladığı abluka sonucunda 20 milyon ton tahıl ülkede mahsur kaldı. Anlaşma devam ederse, Ukrayna ayda üç milyon tona kadar tahıl ihraç etmeyi bekliyor.

Ukraynalı yetkililer, tahıl ihracatının güvenli olduğuna dair iyi işaretler olduğunu söyledi ve şirketleri ülkenin limanlarına dönmeye çağırdı. Umut, ihracatın çok ihtiyaç duyulan dövizi getirirken küresel gıda krizini hafifletmesine yardımcı olması.

Ama korkular devam ediyor. Başkan Zelensky, ihracatın yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladı, ancak güvenlik endişelerinin devam ettiğini söyledi.

Geçen hafta Ukrayna’dan ayrılan ilk gemi – Razoni – Lübnan’ın Trablus limanına bağlı 27.000 ton mısır taşıyarak Odesa’dan ayrıldı.

Ancak yetkililer, planlandığı gibi Pazar günü Trablus’a yanaşmayacağını söylediler.

Lübnan’daki Ukrayna büyükelçiliği Pazar günü Reuters’e geminin “geciktiğini”, nedeni veya güncellenmiş varış tarihi hakkında ayrıntı vermeden söyledi.

İhracatı denetlemek için kurulan Ortak Koordinasyon Merkezi, Razoni’nin yolculuğunun bir deneme seferi olacağını ve tecrübesinin sonraki seferler için prosedürlerin ince ayarını yapmak için kullanacağını söyledi.

Kaynak : BBC – Sources

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir